Het is 7 uur in de ochtend. De wekker gaat. Ik rek me uit, stap mijn bed uit en loop naar de badkamer. Ik kijk in de spiegel. ‘Ik zie er niet uit’, zucht ik. Mijn neus te groot. Mijn ogen te klein. En die rimpels op mijn voorhoofd, het worden er steeds meer. Een beetje zon is ook geen luxe. Snel kijk ik weg van de spiegel, dan hoef ik mezelf niet meer te zien. Ik zet de douche aan en stap eronder.

Als ik aangekleed ben sta ik weer voor de spiegel. Heb ik óók nog een slechte haardag! Nou ja, dan maar flink wat make-up om alles weg te werken. Dan zie ik er nog een beetje uit. Met een gefrustreerd gevoel over mezelf loop ik naar de keuken voor mijn ontbijt. En dan moet de rest van de dag nog beginnen.

Herkenbaar?

Zelfkritiek…ik was er goed in

Jarenlang zei ik dit soort dingen tegen mezelf. Ik had altijd wel wat aan te merken op mijn uiterlijk of op mijn lichaam. Anderen konden zeggen dat ik mooi was, dat er niets mis was met mij. Maar ik geloofde én voelde het niet. Ik was kritisch op mezelf en niet zo’n beetje ook.

En hielp al die zelfkritiek? Voelde ik me er beter door? Nee, het tegenovergestelde. Ik voelde me slechter over mezelf. Ik was onzeker, ik vergeleek mezelf met anderen en dat maakte me nog onzekerder. In relaties met anderen voelde ik me de mindere.

De kracht van woorden

Ik was me er nooit van bewust hoe krachtig woorden zijn. Woorden kunnen kwetsen. Je kunt er anderen mee kwetsen, en ook jezelf. Hoe jij over en tegen jezelf praat, heeft direct gevolg voor hoe jij je voelt en gedraagt. Voor wat jij vindt van jezelf. En dat straal je bewust of onbewust uit naar de buitenwereld.

In zijn boek ‘De boodschap van water’, heeft Dr. Masaru Emoto wetenschappelijk bewezen dat gedachten en gevoelens de fysieke realiteit beïnvloeden. Hij heeft verschillende woorden, gedachten en emoties getest op bevroren watermonsters.

Emoto ontdekte dat water dat is bewaard in flessen met op het etiket woorden als ‘liefde’, ‘dankbaarheid’, ‘dank je wel’, ‘ik hou van jou’, prachtige, stralende kristallen opleverde.

Het water in de flessen met daarop de woorden ‘ik haat jou’, ‘jij dwaas’, ‘jij maakt me ziek’, had lelijke, misvormde kristallen die uit elkaar vielen en verwrongen waren.

Als je bedenkt dat jij voor zo’n 70% uit water bestaat, kun je je indenken wat voor invloed de woorden die je tegen jezelf zegt hebben op je eigen lichaam.

Schoonheid zit van binnen

Het is niet voor niets een cliché dat schoonheid van binnen zit. Het is 100% waar. Als jij niet blij bent met wie je bent, niet van jezelf houdt en jezelf niet waardevol vindt, kun je make-up op doen wat je wilt, het maakt je niet gelukkiger en aantrekkelijker.

De relatie met jezelf is de allerbelangrijkste relatie die er is. Als die goed en liefdevol is kun je alles aan. En zelfliefde is de sleutel.

Het begint met zelfliefde

Op het moment dat jij van jezelf houdt en accepteert wie je bent sta je in je kracht. Dan maakt het niet uit dat je neus te groot is, je ogen te klein zijn of dat je een slechte haardag hebt. Het maakt ook niet uit wat anderen van je vinden. Omdat jij weet dat je waardevol bent. Je bent blij om wie je bent en hoe je eruit ziet. Je straalt vertrouwen en positieve energie uit naar de buitenwereld. En zo wordt je een magneet voor andere mensen, omdat ze graag bij je zijn.

Misschien denk je nu, hoe dat je dat, houden van jezelf? Ik zie het als een reis die ik maak.

Zelfliefde is een proces. Het is niet zo dat je besluit om van jezelf te houden en het is er. Het gaat stap voor stap, met vallen en opstaan. Het goede nieuws: zelfliefde kun je leren.

Sinds ik leer om van mezelf te houden, kijk ik op een nieuwe manier naar mezelf. Praat vriendelijk en positief tegen mezelf en zie nu een Astrid in de spiegel waar ik blij mee ben. Lukt dat elke dag? Nee, zeker niet. Dat kritische stemmetje komt nog steeds langs. Wel steeds minder. Maar ik herken het, ben me ervan bewust en maak de keuze om er niet naar te luisteren.

2 Tips

En jij? Hoe sta jij ’s ochtends voor de spiegel? Welke woorden zeg jij tegen jezelf? Hoe zie jij jezelf? Hoe kritisch ben jij?

Wil jij met een blij gevoel in de spiegel kijken? Dan heb ik 2 tips voor jou.

Tip 1    Zelfliefde is vriendelijk zijn voor jezelf

Volg het advies op van Louise Hay uit de quote bovenaan dit blog. Keur jezelf goed om wie je bent. Praat alleen positief over jezelf. Zeg vriendelijke woorden tegen jezelf, geef schouderklopjes, schrijf lieve briefjes aan jezelf, geef jezelf elke dag 3 complimenten en benoem waar je jezelf dankbaar voor bent.

Tip 2    Zelfliefde is jezelf zien wie je écht bent

Ga met je gezicht voor de spiegel staan met je voeten op heuphoogte. Voel je voeten stevig op de grond, alsof er wortels onder je voeten de aarde ingaan. Ontspan je armen langs je lijf, adem diep in en adem uit. Kijk dan jezelf in je ogen aan in de spiegel. Doe dat minimaal één minuut. Langer mag altijd, maar als je het de eerste keer doet kan één minuut lang duren. Voelt het ongemakkelijk en wil je wegkijken? Keer dan weer terug.

Kijk jezelf diep in je ogen aan. Wees nieuwsgierig naar wat je ziet. Welke kleuren zie je in je ogen? Is het één kleur of zijn het er meerdere? Ontdek ook de wereld achter je ogen. De wereld van die prachtige vrouw die jij bent. Het is een krachtige oefening om verbinding met jezelf te voelen.

Nog meer uitdaging? Zeg dan tijdens die minuut ‘ik hou van mezelf’ tegen de ogen die je ziet in de spiegel.

Daag jezelf uit

Maak met jezelf een commitment voor de komende week om deze 2 tips elke dag toe te passen. En ontdek wat dit met je doet. Kijk met een open blik naar jezelf, wees nieuwsgierig.

Hoe voel je je na die week? Hoe gedraag je je naar jezelf? Naar anderen? Hoe reageren anderen op jou? Ik ben benieuwd. Laat je het weten in een reactie onder dit artikel?

Liefs 💛,

Astrid

Astrid Landman is relatiespecialist, zelfliefde-expert en schrijver. Als relatiespecialist en zelfliefde-expert begeleid ze vrouwen om het leven en de relaties te creëren die zij echt willen door liefde voor jezelf te hebben. Haar liefde voor schrijven kan ze kwijt in haar blogs waarin ze haar lezers meeneemt op haar reis naar zelfliefde en ze hen inspireert daarin hun eigen pad te volgen.

Meer informatie: www.airmeetswater.nl

Pin It on Pinterest

Share This
× WhatsApp!